Őrizz engem ezen a világon

június
20




A Sziget mínusz egyedik napján az idei évben is magyar slágerek hangzanak fel, hazai sztárok előadásában. Azonban most nem a magyar dalokat ünnepeljük, hanem az idén tragikusan fiatalon elhunyt szerzőjükre, Cipőre emlékezünk. A fesztivál nagyszínpadán olyan közismert és közkedvelt – generációkat megszólító – dallamok és szövegek csendülnek majd fel Magyarország legendás és népszerű zenészei által előadva, amelyek önmagukért beszélnek. A szereplők a zene nyelvén igyekeznek leróni tiszteletüket és méltó emléket állítani a hazai pop-rock zene egyik legfontosabb alakjának. 

A magyar rockzene háborgó tengerén különleges sziget voltál, amelyen sokan találtak vigaszt és menedéket költészetbe forduló szövegeid segítségével. […] Ösztönös tehetség volt, aki szerette volna magát megmutatni. Elérte céljait, a Republic első nagylemeze után már nem volt kétség, hogy megtalálta azt a formát és csapatot, amelyben otthon érezhette magát. […] Igazad volt. Emberek millióinak lelkében keltettél rezonanciát dalaiddal. Maradandó műveket alkottál, ahogyan a nagy és korszakos művészek szoktak” – Bródy János ezen szavai Cipő sírjánál hangoztak el, idén márciusban.

Augusztus 5-én, a Sziget Mínusz egyedik napján zenésztársai újra a legendássá vált énekesre emlékeznek „maradandó” művein keresztül. Cipő azért nem tudott elkopni, az ő dalai azért nem ürültek ki, mert valódi szerelmek, valódi élmények, megélt érzések, örök emberi kételyek formálták benne az éneket” – hangzott el egy másik méltatásban. Ezek a dalok most, egy több mint három órás monstrekoncert keretében újra felhangzanak. Egymás után sorjáznak a legnagyobb, legismertebb slágerek, melyeket korosztálytól függetlenül szinte egész Magyarország dúdolt, s teszi továbbra is. Kék és naracssárga, Szállj el kismadár, Repül a bálna, A 67-es út, Neked könnyű lehet, Szeretni valakit valamiért, Ha itt lennél velem, Csak a szívemen át, Jó reggelt kívánok és a többi feledhetetlen dal parádés felhozatalban, a hazai pop-rock nagy legendáival és jelen sztárjainak előadásában.

TOVÁBBI RÉSZLETEK 

További érdekességek a sajtótájékoztatóról beszámoló cikkekben:

http://www.quart.hu/quart/hirek/20130620-cipo-emlekkoncert-a-szigeten.html
http://www.delmagyar.hu/ezmilyen/sziget_cipo-emlekkoncert_a_minusz_egyedik_napon/2338421/
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/cipo-emlekkoncert-a-minusz-egyedik-napon-2196171
http://www.zene.hu/20130620_bejelentettek_a_cipo_emlekkoncert_helyszinet
http://www.kultography.hu/2013/06/20/cipo-emlekkoncert-a-sziget-minusz-egyedik-napjan/
http://nol.hu/kult/sziget__cipo_emlekkoncert_a_minusz_1__napon
http://www.magyarszo.com/hu/2010/esemenynaptar_koncert/98268/Sziget-Cipő-emlékkoncert-a-mínusz-egyedik-napon.htm 
http://www.boon.hu/sziget-cipo-emlekkoncert-a-minusz-egyedik-napon/2296898
http://www.stop.hu/kultura/cipo-emleke-elott-tiszteleg-a-sziget-nyitonapja/1157860/
http://index.hu/kultur/zene/fesztival/2013/06/20/cipo-emlekkoncert_a_szigeten/
http://kulturport.hu/tart/cikk/fa/0/177135/1/terfilmzene/Cipoemlekkoncert_lesz_a_Sziget_minusz_elso_napjan?place=srss
http://mno.hu/grund/cipo-emlekkoncerttel-indul-a-sziget-1168093